2 spreuken, 2 groepen, vermengd tot één fantastische Clan…

De Clan HAY PIPE BAND werd gevormd na een ontmoeting tussen Tom Hye en Philippe Vervoort.

Tom Hye kwam tijdens zijn genealogische onderzoek uit op het feit dat hij Schots bloed had en na verder onderzoek bleek dat de familie Hye gerelateerd was aan de Scottish Clan Hay. 
Om een ​​lang verhaal kort te maken, werd Tom Hye geaccepteerd als lid van Clan Hay.
Dit leidde hem ertoe, om een clan song te componeren voor de Clan Gathering in 2005.
De Clan Hay Clan had op dat moment geen tune.

Om de authenticiteit te verbeteren, wilde Tom Hye ook met “echte” Schotse doedelzakken worden begeleid, en uiteindelijk kwam hij in contact met Philippe Vervoort.

Philippe Vervoort heeft de uitdaging geaccepteerd en met enkele vrienden  de CD opgenomen  ‘From a Hay to Delgatie Castle

Tom Hye 
Convenor van Clan HAY Continental Europe & Pipe Major Philippe Vervoort

Sindsdien droomde Philippe van het creëren van zijn eigen Pipe Band, en toen de vriendschap tussen Tom Hye en Philippe Vervoort alleen maar groeide, had Philippe het idee om de Clan HAY PIPE BAND te creëren. De vraag werd gesteld aan Tom HYE die dan op zijn beurt toestemming vroeg aan de Chief of Clan Hay, Sir Merlin Hay-Earl van Erroll – Lord High Constable of Scotland.

Het akkoord werd gegeven onder de voorwaarde dat de band de voorouderlijke regels van Scottish Clans respecteert.
Toen begon eind 2005 de “Clan Hay Pipe Band” met twee mannen.
Maar al snel (en veel sneller dan we ooit hadden gehoopt) groeide de band.

Philippe Vervoort was Pipe Major, de band werd opgericht. 
We hebben resoluut gekozen voor de “Full Dress”, het Schotse militaire uniform, vanwege het uiterlijk, wetende dat dit ook aanzienlijke kosten genereert. We vonden echter dat het het waard was, omdat onze publieke voordelen niet alleen muziek zijn, maar ook het bieden van  schoonheid voor de ogen. 

Ode aan een Hay aan de Menenpoort in Ieper – Belgie

Sinds 2006 spelen we elk jaar bij de Menin Gate in Ypres bij de Homage to a Hay. Een jaarlijkse ceremonie ter herinnering aan de Schotse Clan-leden die tijdens de oorlogen van 14-18 en 40-45 verdwenen zijn.

In de zomer van 2009 hebben we deelgenomen aan ‘The Gathering’ in Edinburgh, in het kader van ‘Homecoming Scotland’. Het idee was dat veel clanleden uit de hele wereld hun wortels bezoeken. Het was een massamanifestatie waaraan alle clans deelnamen. We, Clan Hay Pipe Band, mochten deelnemen en spelen in het kasteel van Edinburgh, het was een onvergetelijke ervaring.

Bannockburn’ Stirling 2014

In 2014. werden wij uitgenodigd om op de ceremonies ‘700 jaar van de Battle of Bannockburn’ Stirling / UK te spelen. Ook een enorme demonstratie en reconstructie van de Slag van Robert de Bruce en de Schotse Clans tegen Engeland. De HAY Clan Chief, was de rechterarm van Robert de Bruce en kreeg de erfelijke titel van Lord HIGH CONSTABLE OF SCOTLAND. Zoals de huidige Chief, ​​Sir Merlin HAY nog altijd draagt.

Tom Hye werd aangesteld in 2005 als Convenor van Clan HAY voor Continental Europe, wat betekent dat hij de president van de Clan in Europa is. Eind 2016 is Tom Hye aangesteld als Representative van de Earl of Erroll, High Constable of Scotland.
Philippe Vervoort is in 2009 benoemd op de Gathering in Edinburgh “Personal Piper of Clan Hay Chief.”
Wie in de Hay Clan Pipe Band speelt is automatisch een lid van Clan Hay.

Een tweede cd werd geproduceerd door Clan Hay Pipe Band ‘STAND UP SCOTLAND’.
Radioproducenten over de hele wereld, van Australië naar Canada via het Verenigd Koninkrijk, gebruiken muziek van Clan Hay Pipe Band in hun programma’s.

De hoogtepunten bleven niet uit.
2015, deelname aan de 200 jarige Herdenking van de slag van Waterloo

In 2016 vierden we ons 10-jarig bestaan met een concert, in aanwezigheid van Sir Merlin Hay, samen met zijn vrouw Isabel Hay (Countess of Errol Clan Hay) en hun familie, ook Sir Henri III (sponsor van onze bass-drum) met zijn vrouw Susan waren overgevlogen uit de USA om ons te vergezellen, en tal van eregasten uit de Clan Hay familie, afkomstig uit Schotland, Belgie, Luxemburg en Frankrijk
In 2017 werden we uitgenodigd om deel te nemen aan de Splash of Tartan, samen met de Clan Hay, op de vooravond van de Royal Edinburgh Military Tattoo , we mochten onze Chief en zijn Clan begeleiden door de poorten van Edinburgh Castle.
In 2018 en 2023 werden we uitgenodigd tot deelname op de 20ste en 25ste verjaardag van de New York Tartan Day USA, samen met onze Chief Sir Merlin Hay, zijn familie, en leden van de Clan Hay uit verschillende delen van de wereld. Een ongelooflijke ervaring.

Uiteindelijk mogen wij best trots zijn op wie we zijn, en dragen met fierheid de kleuren van de Clan Hay !!!