Heb je ooit gedroomd om doedelzak, snare-, tenor of bass drum te spelen? Krijg je de positieve kriebels bij de sound van de pipes en drums? Heb je er geen probleem mee  om een kilt te dragen? Wil je een toffe tijd beleven?
Wij zijn nog steeds op zoek naar versterking, doedelzak spelers, tenor drummers en snare drummers.
Clan Hay Pipe Band doet geen wedstrijden, iedereen die in het verleden ervaring heeft opgedaan bij andere doedelzak bands, of mensen die graag willen leren, zijn van harte welkom.

Waar en Wanneer?

De Clan Hay Pipe Band repeteert elke maandag in het Scoutslokaal van “De Zonnepinkers”
Oorderseweg 83, 2180 Ekeren

(achteraan links, het kleine gebouwtje naast de sporthal, op de parking van het zwembad)

van 19:30u tot +/- 22:00u. Iedereen is welkom! Gelieve evenwel vooraf een seintje te geven via het contactformulier!

Meest gestelde vraag?

Heb je als piper direct een doedelzak nodig of als drummer direct een snare-, tenor of basedrum nodig?  Het antwoord hierop is: Neen! 
We hebben een paar sets (doedelzakken) voor de leerlingen om te starten.  De drums zijn eigendom van de band en staan ter beschikking van onze drum sectie.

De Doedelzak

Doedelzak leer je niet meteen spelen op het instrument zelf. Het eerste jaar ga je normaal  beginnen met alles te leren op de practice chanter (een soort blokfluit).
Deze kan je bij ons in bruikleen krijgen. In het begin krijg je les van de Pipe Major (op woensdag, indien je nog niets kent), en door de Pipe Sergeant in het oefenlokaal.
Je leert dan de basis: noten spelen, de basisbewegingen en techniek. Als dit lukt, leer je je eerste doedelzak tune spelen op de practice chanter. Van zodra je enkele tunes kent, kan je mee oefenen met de gevorderden.

De snelheid waarmee je alles oppikt hangt van veel factoren af. Muziek kunnen lezen is niet noodzakelijk maar komt natuurlijk altijd van pas en word aangeleerd, en zoals bij elk instrument, oefening baart kunst, hoe meer je oefent hoe sneller men de draad gaat oppikken en vordert.  Beter alle dagen 10 tot 15 minuten oefenen dan slechts één maal per week 60 minuten.

Als je klaar bent voor de doedelzak kan je eventueel het instrument lenen van de band. Het is wel aangeraden op termijn er zelf eentje te kopen, je kan dan gerust vragen stellen aan iemand van de band. Zij zullen je met raad en daad bijstaan.

De Drums

Heb je beslist om drummer te worden, moet je uiteraard nog kiezen welke drum:  ons drum corps bestaat namelijk uit side/snare drummers, tenor drummers en  een bass drummer.

De bass drummer, is het hart van de band, heeft een belangrijkere functie binnen de band en zorgt ervoor dat iedereen binnen de maat blijft, hij of zij zorgt dat de beat steady is.

De Tenor Drummers zorgen voor het ensemble tussen de drummers en de pipers.
Tenor drummers zorgen ook een beetje voor het show-element door met hun sticks te zwaaien of te “flourishen”.

De Side/Snare Drummers zorgen voor de drive binnen het drum corps omdat pipers niet harder of zachter kunnen spelen is het vooral aan de drummers om de band te laten  swingen.

Drummers oefenen  op een rubberen “oefen pad”. Sticks worden natuurlijk voorzien en je opleiding kan beginnen. Side drummen binnen een pipe band is niet gemakkelijk.
De techniek van de basisbeginselen leren, kan 6 tot 12 maanden duren, naargelang jezelf thuis oefent kan het natuurlijk sneller gaan.

De Tenor en Bass drummers zijn normaal gezien iets sneller weg met de tunes aangezien het technisch iets minder tijd vraagt.

Elk instrument vergt oefening. Alles hangt natuurlijk van jezelf af hoe snel je wilt gaan. Hoe meer je oefent hoe beter je uw instrument en de tunes onder de knie krijgt, en dan begint het leuk te worden. 
Je bent dan speler/ster van een Schotse Pipe Band, verbonden aan de Clan Hay

en voor we het vergeten te melden:
ook dames spelen al deze instrumenten  😉